Komplette baderomsløsninger med fokus på ergonomi, design og funksjonalitet

Et omsorgsbad bør ha avstander og mål som ivaretar krav om universell utforming, byggetekniske krav TEK17 og Husbankens retningslinjer. Samtidig er det ofte et ønske om kompakte og plass-effektive løsninger.

Fleksibad

Fleksibad er et baderomskonsept utviklet for å fylle alle disse kravene. Gjennom optimal plassering av utstyr, bruk av kontrastfarger og funksjonalitet innbyr konseptet til størst mulig selvstendighet for brukerne. Alle elementer er veggmontert for å frigjøre gulvplass på baderommet. Vår visjon er et baderom som øker brukerens livskvalitet og samtidig avlaster pleiepersonell.

Så, hvilke elementer skal man egentlig tenke på når man skal tegne et omsorgsbad? Nedenfor finner du våre anbefalinger og du kan laste ned tegningsforslag.

Har du noen spørsmål? Ikke nøl med å kontakte oss. 

Høyderegulering skaper fleksibilitet

Vi anbefaler å innrede baderommet med produkter som kan reguleres i høyden. På den måten skapes det fleksibilitet og større muligheter for tilpasning av produktene – både for brukerne og for pleierne.

Mennesker med ulik størrelse og fysisk evne kan uten problem anvende det samme baderommet så sant at innredningen er fleksibel og enkel å tilpasse. Ved å investere i et toalett, servant og dusjsete som kan justeres i høyden, legger man til rette for å kunne endre baderommet etter aktuelle behov. Dette er en fordel i alle miljøer med skiftende brukere som for eksempel i pleiesektoren.

For pleiepersonale som skal betjene produktene hver dag gjennom et langt arbeidsliv er tilretteleggingen med høyderegulerbare produkter avgjørende. Man oppnår bedre arbeidsstillinger, mindre belastning og sunnere medarbeidere der det er mulighet for å tilpasse produktene. For pleierne er høyderegulering, intuitiv betjening og ergonomiske grep ensbetydende med et bedre arbeidsmiljø og færre sykedager.

Toalett

Et høyderegulerbart toalett gjør at brukeren enkelt kan reise seg og høyden kan tilpasses til den enkelte.

Stabil støtte i form av ergonomisk utformede toalettstøtter gir trygghet for den sittende bruker og letter samtidig daglige forflytninger fra og til hjelpemidler. Toalettstøttene bør være 100 mm lengre enn fronten av toalettskålen, slik at det blir enklere å reise seg. Enden på toalettstøtten bør være formet slik at man får et godt ergonomisk grep og kan skyve seg frem med armene i det man reiser seg.

Toalettstøtten bør enkelt kunne felles opp og ned av brukerne. Denne funksjonen er spesielt viktig for personer med nedsatt styrke i armer, skuldre eller hender.

Det er viktig med god plass rundt toalettet slik at hjelpemidler, som for eksempel en rullestol, kan manøvreres rundt. I tillegg skal eventuelle pleiere unngå belastende arbeidsstillinger.

Med tilgang til toalettskål fra begge sider kan sittende brukere enklere foreta sideveis forflytning til og fra toalettet. For å sikre en ergonomisk arbeidsstilling for hjelperne ved løft, stell og pleie, bør det være ca. 130–150 mm ledig plass bak toalettsetet.

En plassbesparende og brukervennlig løsning er å plassere toalettpapirholderen under toalettstøtten.

Servant

En servant som kan stilles i høyden gir både stående og sittende brukere de beste betingelser, fordi man unngår å belaste kropp og holdning. Samtidig bør servanten være designet med lav dybde, slik at man får plass til en rullestolbruker i underkant.

Velger man en servant med håndgrep, får man god støtte til både stående og sittende brukere, og bidrar derfor til større grad av selvhjulpenhet. Håndgrepet må ha en tilstrekkelig avstand fra servanten for å gi et godt grep, samt for å unngå klemfare. Dette gjelder både for integrerte og utenpåliggende håndgrep.

Ved å velge riktig materiale kan man forhindre vekst av bakterier, samt forlenge levetiden på produktene. Kompositt og støpemarmor tåler høy vekt og vanskelig å ødelegge eller knuse, til sammenligning med tradisjonelt porselen.

En helstøpt konstruksjon minimerer bakteriefeller på alle overflater, også på undersiden av servanten.

Funksjonsutstyr kan også tilby servanter med antimikrobiell utførelse, som forhindrer spredning av bakterier og virus.

Dusj

Dusjsonen bør være utstyrt med håndgrep for sikkerhet og støtte. Dusjstangen bør derfor være robust nok til å fungere også som håndgrep. Vi anbefaler at dusjstangen har en høyde på 1000-1200 mm.

En L-formet dusjstang er et godt alternativ som også vil gi brukerne horisontal støtte i dusjsonen. Begge hendene bør få plass på den horisontale delen samtidig, vi anbefaler derfor 440 mm lengde for å ivareta håndgrepsfunksjonen.

Når man skal ta en dusj er det for mange viktig med et stabilt og godt dusjsete, slik at man sitter behagelig og føler seg trygg. Setet bør være produsert i et mykt materiale som ikke føles kaldt mot huden, gjerne med anti-skli belegg. Et oppfellbart dusjsete tar liten plass og gir ekstra gulvplass når det ikke er i bruk.

For å lette personlig hygiene og pleie kan vi anbefale et dusjsete med åpning i front.

Tilhørende armstøtter bør være av solid og god kvalitet for også å kunne fungere som håndgrep når man skal reise seg eller forflytte seg sideveis.

Støttehåndtak og et intuitivt grepsystem

På baderommet bør håndgrep plasseres horisontalt på veggene for å gjøre det lettere å bevege seg rundt. Vertikale håndgrep er nyttig når man skal reise deg opp. Ved å plassere håndgrepene strategisk gir man brukerne støtte og hjelp til å løfte seg opp uansett hvor i rommet de befinner seg.  

Ovale gripeflater med anti-skli belegg gir enklere grep fordi de er formet som grepet i hånden - kontra runde og glatte gripeflater som er vanskeligere å benytte. For lengst mulig levetid anbefales det å velge aluminium.

Ved å velge en servant med integrerte håndgrep vil disse også gi naturlig støtte ved servantområdet, noe som gir tryggere bevegelse i baderommet.

Speil, skap og stikkontakter

Dimensjonene på speilet bør være slik at også sittende brukerne kan se seg selv foran servanten. Speilet bør være plassert ca. 1200 mm fra gulvet.

Et skap bør ha mulighet for elektrisk uttak innvendig, plassert i tilgjengelig høyde for rullestolbrukere. Skapet bør tåle en belastning på minimum 400 kg, slik at man montere vertikalt støttehåndtak på siden av skapet og horisontalt i front. Skapet bør være i et solid materiale som tåler våtrom og hard bruk – eksempelvis høytrykkslaminat. Det bør være en tydelig kontrastfarget kantlist også inne i skapet.

Stikkontakter anbefales generelt plasseres i et skap ved siden av servanten, eller andre steder i rommet, med en høyde som gjør de tilgengelige også for sittende brukere.

Farger, materialer og lys

Bevisst bruk av farger, nyanser og kontraster har stor betydning for hvordan rom og avstand oppfattes. Riktig bruk av kontraster er avgjørende for at vi skal kunne skille objekter fra hverandre, samt oppfatte dybde og avstander.

Funksjonsutstyrs produkter kan tilbys i ulike farger for å oppnå riktige kontraster. Vi har både hvit, grå og rød i standard-sortimentet vårt, men ved større produksjoner kan alle RAL og NCS farger velges.

  • For å lette romoppfatningen bør gulvet være mørkere enn veggene.
  • Et sklisikkert gulvmateriale gir en god grunnløsning, men det skal ikke hindre brukere i å dra føttene.
  • Oppfatning, gjenskinn og lysforhold bør tas i betraktning når du planlegger fasilitetene og velger innredning.
  • Håndgrep, dusjsete, toalettstøtter og -sete, samt annen innredning skal være enkle å skille fra bakgrunnen.
  • Matte og behandlede overflater minimerer gjenskinn.
  • Motlys og blending bør elimineres, og bruk av indirekte lyselement anbefales.

Dører og døråpninger

En funksjonell døråpning til et beboerbad bør gi plass til hjelpemidler som for eksempel rullestoler og pleie-/sykeseng. Dører internt i byggverk med krav om universell utforming skal ha fri bredde på minimum 860 mm (ref. TEK17).

Det anbefales å benytte dørlist i stedet for terskel. Dersom terskel er helt nødvendig, er en elastisk terskel det beste alternativet. Som et minimum bør terskelen være på skrå, men man skal vite at selv en skrå terskel vil være utfordrende å krysse med en rullestol.

Tegningsforslag Fleksibad

Her kan du laste ned tegningsforslag på Fleksibad baderomskonsept. Minste godkjente bad fra Husbanken med standard løsning. Baderommets størrelse er 2400 x 2400 mm, 5,76 m2.

Last ned

Du behøver ikke holde styr på det hele – det gjør vi

Innredning av et fleksibelt baderom, både i større prosjekter og til private hjem, handler om å skape de beste betingelser for brukeren og eventuelle pleiere ut fra konkrete rammer i hver enkelt situasjon.

Funksjonsutstyr har over 30 års erfaring og besitter ekspertise innenfor området. Vi tilbyr rådgivning og veiledning om alt fra optimalisering av plass til valg av løsninger. Du behøver med andre ord ikke å vite alt på forhånd. Vi hjelper deg fra start til slutt.

Kontakt oss gjerne for en uforpliktende samtale og mer informasjon. Så kan vi sammen finne den optimale løsningen.

Sarita Helene Betin
Salgsleder
+ 47 959 64 745
sarita@funksjonsutstyr.no 

Thomas Kongsvold
Salgsingeniør VVS
+ 47 911 91 335
thomas@funksjonsutstyr.no 

Nils Peter Borgersen
Key account manager
+ 47 400 10 340
nils.peter@funksjonsutstyr.no